10 dingen die je moet weten voor het plannen van jullie bruiloft

Post date:

Author:

Category:

Photo: Charlie Juliet Photography/Courtesy of Martha Stewart Weddings.

Mijn eigen bruiloft is in juni alweer vier jaar geleden, maar net als elke andere bruid zijn er een aantal dingen die ik nieuwe bruiden graag vertel, zodat ze niet dezelfde fouten maken die ik heb gemaakt. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan toch? Er zijn de kleine dingen, zoals het aanmaken van een e-mail account speciaal voor jullie bruiloft, die je na de bruiloft gewoon kan deleten, met alle spam en mailtjes die je nu niet meer nodig hebt. Waar kun je bijvoorbeeld geld besparen en waar moet je absoluut niet op besparen? Hier zijn de tien dingen die ik in ieder geval met je wil delen.

1. Maak een budget

Een bruiloft is duur dat heb je ondertussen denk ik al begrepen. Veel bruidsparen hebben wel een bedrag in gedachte wat het ongeveer mag kosten, maar verzuimen om dit ook te verdelen over de verschillende onderdelen van de bruiloft. Door het opschrijven van je budget weet je precies of het bedrag dat je in gedachte hebt genoeg is en kun je prioriteiten stellen. Is de jurk bijvoorbeeld erg belangrijk voor je dan zet je daar een hoger bedrag neer, is de taart minder belangrijk voor jullie dan kunnen jullie hier misschien een goedkoper alternatief voor verzinnen. Ga jullie over budget bij de aanschaf van de trouwringen, dan weet je dat je het geld ergens anders weer weg moet halen. Op deze manier blijf je netjes binnen budget. Zonder budget kunnen de kosten erg oplopen, omdat je het niet voor je ziet. Achteraf een rekening ontvangen waardoor jullie nog jaren moeten afbetalen kan toch nooit de bedoeling zijn geweest.

2. Ga op tijd op zoek naar je trouwjurk

Veel aanstaande bruiden hebben geen idee van de levertijden van trouwjurken. Ik ging zelf binnen drie maanden trouwen en had het geluk dat ik in een bruidsmode winkel werkte, waardoor ik precies wist wat nog mogelijk was voor mij. Hou er rekening mee dat de normale levering van een trouwjurk vier tot vijf maanden is. Daarna moet deze nog op je maat gemaakt worden. Ga dus een jaar tot acht maanden voor je bruiloft op zoek naar de perfecte jurk.

3. Een wedding planner is de moeite waard

Mensen willen vaak het geld besparen van een Wedding planner, maar geloof me dit is gewoon niet slim! Een weddingplanner heeft vaak alle contacten al gelegd met verschillende leveranciers en kan daardoor vaak mooie prijzen voor jullie regelen, die je zelf nooit voor elkaar kan krijgen. Bovendien is er niets zo fijn als iemand die op de dag zelf de regie in handen heeft. Je hoeft nergens aan te denken en kan alleen maar genieten. Een weddingplanner is haar/zijn geld dubbel en dwars waard.

4. Het maken van je eigen boeket is veel moeilijker dan het lijkt

Vaak hoor ik van bruiden dat ze hun boeket zelf gaan maken. Sommige bruiden lukt dat wel, maar het is echt niet makkelijk om een boeket er mooi genoeg uit te laten zien voor je bruiloft. Bloemschikken is niet voor niets een beroep. Ga je voor een eigen gemaakt boeket dan zou ik je aanraden om het klein te houden. Bind een paar mooie lange bloemen bij elkaar met een satijnen lint. Super simpel maar wel heel elegant.

5. Spaar geen geld uit op een goede fotograaf

Ik snap dat je denkt “iedereen heeft mobieltjes en ik ken nog een oom met een goede camera de wel wat fotootjes kan maken”. Vergeet alleen niet dat deze foto’s een herinnering zijn voor de rest van jullie leven samen. Het hebben van mooie trouwfoto’s zal je achteraf meer waarderen dan je ooit had kunnen denken. Neem een goede fotograaf, ook al is het alleen voor het maken van een mooie rapportage van de ceremonie zelf en van jullie samen. Het feest kun je best vastleggen met de camera van je oom en met de mobieltjes van al je gasten.

6. Betrek de bruidegom bij het nemen van beslissingen

Soms hoor ik bruiden in de winkel praten over hun bruiloft en dan hoor ik alleen maar “ik ga dit doen en ik ga dat doen”. Vergeet niet dat jullie samen gaan trouwen en betrek de bruidegom dan ook in alle beslissingen die genomen moeten worden. Het leukste op de trouwdag na zijn de voorbereiding! Ga lekker samen naar beurzen, proef het eten en bepaal samen welk gevoel jullie trouwdag moet hebben.

7. Plan een moment op de dag voor jullie samen

Dit is misschien wel mijn belangrijkste tip. De dag gaat zo snel voorbij en het is zo’n emotionele dag dat het belangrijk is om er even stil bij te staan. De verbintenis die jullie aangaan is bijzonder en een kwartiertje of een half uurtje samen zitten en gewoon praten en genieten van de dag zorgt dat jullie je de dag beter zullen herinneren. Bovendien herinnert het je aan de kern van de dag, de verbintenis, voordat jullie je aandacht weer moeten verdelen over de tientallen of soms zelfs honderden gasten op het feest.

8. Maak je niet druk om kleine dingen die mis kunnen gaan

Je trouwdag zal waarschijnlijk niet perfect verlopen, er zullen altijd kleine dingen (of grote dingen) mis gaan. Maak je er niet te druk over. Focus op de dingen die belangrijk zijn en niet of je een kreukje had in de sleep, of dat de chauffeur misschien vijf minuten te laat was. Regen op je trouwdag is niet perfect, maar wat doe je eraan? Als je voelt dat je je druk maakt om iets, vraag jezelf dan af: Is dit echt de moeite waard om mij er op deze dag druk over te maken?

9. Er komt een moment dat je moet stoppen met het zoeken naar nieuwe dingen

Op trouwblogs en op Pinterest komen zo ontzettend veel leuke ideetjes voorbij dat het bijna onmogelijk is om te stoppen met het vinden van leuke ideetjes voor jullie eigen bruiloft. Echter als je niet met vijf verschillende trouwthema’s aan de slag wilt gaan, dan moet je op een gegeven moment stoppen met zoeken en je concentreren op wat je hebt gekozen. Kwaliteit gaat boven kwantiteit!

10. Vraag om hulp bij familie en vrienden

Sommige mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen en ik ben er daar één van. Gelukkig heb ik een super goed vriendin die me heel goed geholpen heeft met de kleine dingen. Wees niet bang om hulp te vragen. Zeker met een klein budget kan het een groot verschil maken als jullie vrienden een handje helpen met de decoraties, het opstellen van een budget, of misschien heeft iemand een mooie auto die jullie kunnen lenen als trouwauto? Alle beetjes helpen en je echte vrienden doen het graag.

STAY CONNECTED

5,811FansLike
1,386VolgersVolg
7,095VolgersVolg
206VolgersVolg

INSTAGRAM

Bruiden met brillen | Waar moet je op letten?

Voor de smokin' hot brides die down the aisle gaan met hun bril hebben we voor jou een aantal toffe styling tips...

Onze favoriete trouwjurken uit de Jarice 2021 collectie

De Jarice 2021 collectie hangt al bijna in de winkels en dus is het tijd om deze prachtige collectie eens beter te...

23 fantastische trouwjurken voor de zomerbruid uit de nieuwe collecties

De nieuwe collecties hebben weer veel verschillende trouwjurken zodat elke bruid haar droomjurk kan vinden. Ook voor bruiden die in de zomer...