Waarom mag de bruidegom de trouwjurk pas zien op de trouwdag?

Post date:

Author:

Foto via Victor Zerga

Deze week kreeg ik de vraag via een televisie programma voor kinderen waarom de bruidegom de trouwjurk pas mag zien op de trouwdag zelf. Dat vond ik natuurlijk wel een leuke vraag om te beantwoorden:

Het feit dat de bruidegom de jurk pas mag zien op de trouwdag, is eigenlijk een beetje een trucje dat afstamt uit oude tradities.
Vroeger werd het huwelijk tussen de bruid en de bruidegom geregeld door de ouders. Om te zorgen dat de bruidegom niet op het laatste moment de bruiloft wilde afzeggen omdat hij de bruid niet knap genoeg vond bedachten de ouders dat het beter was wanneer hij haar helemaal niet kon zien tot op de dag zelf. De bruidegom wist op deze manier niet hoe de bruid eruitzag en pas wanneer hij eenmaal getrouwd was ging de sluier af en kon hij zijn bruid bekijken. Niet echt romantisch dus!

Vandaag de dag is deze traditie een beetje achterhaald. Tegenwoordig kiezen de meeste bruidsparen zelf met wie ze trouwen en dus weten ze natuurlijk ook precies hoe de ander eruitziet. Toch vinden bruiden het vaak leuk om de bruidsjurk geheim te houden, ook al weten ze waarschijnlijk niet eens waar deze traditie vandaan komt. Bruiden vinden het leuk om de reactie op het gezicht van hun bruidegom te zien als ze haar voor het eerst zien in haar bruidsjurk. Als een verrassing zeg maar. De bruidegom kan zijn tranen vaak niet inhouden omdat hij zijn aanstaande vrouw nog nooit zo mooi heeft gezien. Het is dus eigenlijk best een romantische traditie om in stand te houden, ook al is de originele betekenis niet meer van toepassing.

STAY CONNECTED

0FansLike
1,393VolgersVolg
7,104VolgersVolg
0VolgersVolg

INSTAGRAM

Bruiden met brillen | Waar moet je op letten?

Voor de smokin' hot brides die down the aisle gaan met hun bril hebben we voor jou een aantal toffe styling tips...

Onze favoriete trouwjurken uit de Jarice 2021 collectie

De Jarice 2021 collectie hangt al bijna in de winkels en dus is het tijd om deze prachtige collectie eens beter te...

23 fantastische trouwjurken voor de zomerbruid uit de nieuwe collecties

De nieuwe collecties hebben weer veel verschillende trouwjurken zodat elke bruid haar droomjurk kan vinden. Ook voor bruiden die in de zomer...