zaterdag, juni 25, 2022
HomeMost PopularJe trouwjurk vermaken | De meest voorkomende vermakingen op een rijtje

Je trouwjurk vermaken | De meest voorkomende vermakingen op een rijtje

Nadat je trouwjurk besteld is moet deze op maat gemaakt worden. Je trouwjurk vermaken is het werk van een coupeuse. De meeste bruidswinkels hebben een team van coupeuses en naaisters in dienst, maar anders kun je altijd naar een atelier gaan die je trouwjurk op maat kan maken.

Wat kun je eigenlijk vermaken aan een trouwjurk? De meest standaard vermakingen zijn het korter maken van de lengte, het aanpassen van de cups en de taille en het plaatsen van een danslus. Daarnaast kun je ook vermakingen doen om de trouwjurk meer naar je smaak te krijgen. Geef een trouwjurk die niet helemaal perfect is dus altijd een kans, want met de juiste vermakingen kan dit toch je droomjurk worden.

Je trouwjurk korter maken

Je trouwjurk korter maken is één van de meest gangbare vermakingen. Trouwjurken worden allemaal op één lengte gemaakt, waardoor ze voor de meeste bruiden nog korter gemaakt moeten worden. In sommige gevallen willen bruiden de trouwjurk extra kort maken, tot bijvoorbeeld boven de knie. Het korter maken van trouwjurken is veel werk omdat een trouwjurk vaak bestaat uit vijf tot acht lagen tule, een onderrok en daarna nog de buitenste laag. Als de rok ook nog ophaaltjes heeft dan is het helemaal lastig on deze korter te maken.

Inkorten van de sleep

Sommige bruiden vinden het hebben van een sleep mooi, maar vinden toch dat hun sleep iets korter mag, zodat ze met meer gemak hun dag door kunnen komen. Het inkorten van de sleep is vaak makkelijker dan de lengte van de voorkant, omdat deze vaak uit één enkele laag bestaat of hooguit uit twee lagen. Als een sleep geen bewerkingen heeft dan kan deze prima ingekort worden. Zit er wel kant of borduur op de sleep dan is het soms nog steeds mogelijk, maar alleen als de bewerkingen bestaat uit een losse applicatie die eraf gehaald en er weer terug opgezet kan worden.

Trouwjurk met losse sleep van Maggie Sottero

Losse sleep toevoegen

Het omgekeerde kan soms ook, waarbij een bruid een losse lange sleep bij haar trouwjurk wil. In 2017 zagen we al veel trouwjurken opduiken in verschillende bruidsmodecollecties, waarbij de sleep los werd geleverd. Deze kun je na de ceremonie verwijderen voor extra comfort. Een losse sleep kan gemaakt worden bij een strakke trouwjurk met kleine of geen sleep. De lange sleep draag je dan aan een tailleband om de jurk heen en deze kan je ook makkelijk weer verwijderen. Leuk omdat je voor je gevoel twee heel verschillende jurken hebt en ook reuze makkelijk, omdat je zonder de sleep beter kunt dansen.

De cup van je trouwjurk aanpassen

Cups van trouwjurken zijn niet altijd perfect. Net als de lengte worden deze geleverd met een “one size fits all” idee. Maar mocht je een kleine of juist een grote cupmaat hebben dan is het waarschijnlijk mogelijk dat de coupeuse de cup voor je aanpast. Door een draadje langs de binnenkant de spannen zorgt ze dat je geen inkijk hebt en de jurk aan de bovenkant mooi aansluit. Soms bij een grote cup kan de coupeuse ervoor kiezen om bijvoorbeeld met extra stof de cup iets te verhogen. Dit is makkelijker bij jurken die bewerkingen op de top hebben omdat je dan de extra stof kunt bedekken.  

Een rijgsluiting in je trouwjurk zetten

Veel bruiden dromen altijd al van een mooie rijgsluiting in hun trouwjurk. Echter, als ze hun droomjurk vinden blijkt deze een rits te hebben. Dit is geen probleem voor een goede coupeuse. De jurk moet vaak een maat kleiner besteld worden en vervolgens kan de rits in de rug worden vervangen door een rijgsluiting.

Knoopjes langs de rug via Pinterest

Knoopjes langs de rug van je trouwjurk plaatsen

Vooral op de Spaanse bruidsmodecollecties van Pronovias, Rosa Clara en Jesus Peiro zie je veel knoopjes op de rug om de rits te bedekken. In sommige gevallen lopen die knoopjes zelfs helemaal tot aan het einde van de sleep door. Het plaatsen van knoopjes is veel werk, maar goed mogelijk. De coupeuse kan de knoopjes vaak bij het merk bestellen en anders zijn er speciale apparaatjes die knoopjes met dezelfde stof kunnen bedekken. Er moet in dit geval wel stof bijbesteld worden.

Mouwen aan je trouwjurk maken

Tegenwoordig zie je steeds meer trouwjurken met lange mouwen. Toch was dit vijf jaar geleden nog minder het geval. In dat geval moesten we vaak mouwen aan een strapless trouwjurk maken. Dit kan alleen gedaan worden door een goede coupeuse, omdat het moeilijk is om de mouwen te laten overlopen in de jurk alsof ze erbij horen. De makkelijkste manier om dit te doen is bij kanten jurken, omdat je met het kant de overloop van de jurk naar de mouwen natuurlijker kan laten overkomen. Het is een complexe vermakingen en waarschijnlijk niet goedkoop, maar wel mogelijk.

Danslus aan je trouwjurk maken

Om ’s avonds te kunnen dansen is het handig om een danslus aan je trouwjurk te laten maken. Met deze danslus kun je de jurk omhoog zetten, zodat je niet over je sleep valt wanneer je gaat dansen. Bij een zware rok zijn soms meerdere lusjes nodig.

Doorzichtige top bedekken

De laatste trend zijn de doorzichtige tops. Deze zijn meestal gemaakt van kant en tule. Door het tule heen kun je de huid zien want de trouwjurk extra sexy maakt. Sommige bruiden vinden de jurk helemaal geweldig maar de top te doorzichtig. In dit geval kun je extra kant plaatsen waardoor er minder huid zichtbaar is, of je kunt de binnenkant bedekken met stof in dezelfde kleur. Beide opties kunnen uitgevoerd worden door een coupeuse.

Capmouwtjes aan je trouwjurk bevestigen

Voor bruiden die niet van een strapless jurk houden zijn capmouwtjes een goede optie. Deze bedekken net de top van de schouders en kunnen los aan de jurk bevestigd worden. Het is ook mogelijk om ze met drukkertjes te plaatsen, waardoor je ze er ook nog af kunt halen. Op deze manier kun je je trouwjurk overdag met capmouwtjes dragen en ’s avonds als strapless jurk.

Add some color. Via Pinterest

Kleur toevoegen aan je trouwjurk

Voor bruiden met een kleurthema is het leuk om kleur toe te voegen aan je trouwoutfit. Je kunt dit doen met accessoires zoals ingekleurde schoenen of haaraccessoires of sieraden met een kleurtje. Een andere optie is om kleur toe te voegen aan je jurk. De coupeuse kan een riem maken in de kleur van je trouwthema of een rijgsluiting met een lint in die kleur. Om het plaatje compleet te maken kan ze ook nog een bijpassende das voor de bruidegom maken.

Extra glittertjes toevoegen aan je trouwjurk

Een veel voorkomende klacht van bruiden is dat de jurk niet genoeg glitters heeft. Dit is makkelijk te verhelpen. Bij een tule rok kun je bijvoorbeeld een laag glittertule aan de rok toevoegen. Ook een randje met glitters langs een strapless halslijn is een mooie toevoegingen. Als laatste kun je een mooie glitterriem dragen bij je trouwjurk.

Ik hoop dat deze lijst met mogelijke vermakingen je helpen om te begrijpen dat je nog veel kunt veranderen aan je trouwjurk. Pas dus ook jurken aan, waarvan je denkt dat ze niet helemaal perfect zijn. Een goede coupeuse kan je helpen om de jurk aan te passen. Het leuke is dat je jurk na de aanpassingen een unieke ‘one of a kind’ trouwjurk is.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular