De prijs van een trouwjurk | Waarom is een trouwjurk eigenlijk zo duur?

Post date:

Author:

Toen ik werkte als manager in de bruidsmode vroegen bruiden mij vaak waarom trouwjurken eigenlijk zo duur zijn. De prijs van een trouwjurk leek me gelijk een goed onderwerp voor een blogpost. Er zijn een aantal industrieën, waarbij altijd geld wordt verdiend en waarbij alles altijd net iets duurder is: bruiloften, begrafenissen en geboorten. In moeilijke economische tijden kopen mensen misschien een iets goedkopere jurk, of kopen ze een minder dure kinderwagen, maar ze kopen het wel, want je hebt het nou eenmaal nodig.

Ok, de vraag is dus “waarom is een trouwjurk nou eigenlijk zo duur?” Er zijn drie onderdelen die een trouwjurk duur maken:

  • Materiaal en arbeidskosten
  • Je kan een trouwjurk niet zelf passen en hebt een bruidsadviseuse nodig
  • Marketing en reclame

 

 Materiaal en arbeidskosten

De meeste jurken in commerciële trouwwinkels zijn gemaakt van polyester. Veel bruiden weten dit niet want je staat er eigenlijk niet bij stil en de adviseuses noemt het geen polyester, maar taft, organza, chiffon, satijn, kant of tule. In werkelijkheid zijn deze meestal allemaal van polyester gemaakt. Je hebt natuurlijk ook jurken die gemaakt zijn van echte zijde, maar de prijs van deze jurken in bruidsmode winkels zijn vrijwel nooit onder de €2000. Kant is het meeste kostbaar. Zeker als het traditioneel, met de hand gewoven Frans kant is. Is het kant dan ook nog bewerkt met steentjes dan is het weer duurder. Zijn de steentjes niet van glas, maar van Swarovski dan is de jurk ook weer duurder. Je ziet dat alleen het type materiaal al zeer bepalend is voor de prijs.

Het maken van een trouwjurk is zeer arbeidsintensief. Het kant bestaat meestal uit losse applicaties die op een ondergrond van tule zijn genaaid. Dit zodat de jurk makkelijk korter gemaakt kan worden. Het bewerken van jurken met Swarovski of glassteentjes is ook zeer arbeidsintensief. De meeste trouwjurken worden dan ook gemaakt in China. Deze jurken zouden onbetaalbaar zijn als ze met ons uurloon geproduceerd moesten worden. In China doet één man of vrouw al het borduurwerk en een ander doet alle applicaties. Zo gaat de jurk van de één naar de ander totdat deze klaar is.

 

Je kan een trouwjurk niet zelf passen en hebt een bruidsadviseuse nodig

Je denkt er misschien niet bij na, maar het verkopen van trouwjurken is een vak apart. Je moet erg veel weten over een trouwjurk zoals: materialen, stijlen, welke neklijnen mooi staan bij welke bruid, welke dingen vermaakt kunnen worden aan een jurk, in welke kleur opties de jurken verkrijgbaar zijn, is de jurk te bestellen met extra lengte, hoe meet je de maten op van een bruid en ga zo maar door. Het is simpelweg niet mogelijk om zelf naar een bruidswinkel te gaan, een paar jurken uit het rek te pakken en deze aan te passen. Je hebt speciaal ondergoed nodig, onder veel jurken zitten hoepels en dan heb je nog zoiets als een rijgsluiting, die onmogelijk is om dicht te krijgen zonder de juiste instructie. Een adviseuses is meestal minimaal twee uur met jou bezig. Omdat veel bruiden de keuze van hun jurk vaak niet in één afspraak maken, komt daar vaak nog twee extra uur bij voor een tweede afspraak. In de loop de tijd zijn bruiden veel meer winkels gaan bezoeken, voordat ze hun beslissing nemen. Sommige bruiden gaan wel naar zeven of acht winkels, dat is 16 uur aan arbeidsloon. Dat moet natuurlijk allemaal betaald worden en daarom worden de jurken ook duurder. Daarna komt nog de coupeuse, die vaak uren bezig is om jouw droomjurk op de juiste maat te maken. Al deze kosten worden doorberekend in de marge van de jurken.

 

Marketing en reclame

Een grote kostenpost van bruidsmode bedrijven is de marketing. Er zijn ongelooflijk veel bruidsmode merken en die willen jou allemaal laten weten dat ze er zijn. De marketing afdeling van grote bruidsmode bedrijven bestaan vaak uit minimaal drie medewerkers. Hiernaast adverteren ze wereldwijd in diverse bruidsmode tijdschriften, blogs en websites. Kortom, marketing is een enorme kostenpost en ook dit maakt die prachtige trouwjurk van jou weer een beetje duurder.

Hoe weet jij of je de juiste prijs betaald voor je jurk? Je kan altijd rondbellen naar een paar winkels en de prijs vragen van een bepaalde jurk. Sommige winkels vermelden de prijzen of een indicatie van de prijs op hun website. Bezoek ook eens een forum. Je kan dan aan andere bruiden vragen wat zij voor hun trouwjurk hebben betaald.

STAY CONNECTED

0FansLike
1,393VolgersVolg
7,104VolgersVolg
0VolgersVolg

INSTAGRAM

Bruiden met brillen | Waar moet je op letten?

Voor de smokin' hot brides die down the aisle gaan met hun bril hebben we voor jou een aantal toffe styling tips...

Onze favoriete trouwjurken uit de Jarice 2021 collectie

De Jarice 2021 collectie hangt al bijna in de winkels en dus is het tijd om deze prachtige collectie eens beter te...

23 fantastische trouwjurken voor de zomerbruid uit de nieuwe collecties

De nieuwe collecties hebben weer veel verschillende trouwjurken zodat elke bruid haar droomjurk kan vinden. Ook voor bruiden die in de zomer...